Aktiviteter og turmål

Kanotur på Stekvatnet Foto: J.L.Larsen

Stekvassdalen med Stekvatnet og elva som slynger seg innover den flate dalen omkranset av fjell er en flott opplevelse å ta med seg. Med kano kommer en nær innpå omgivelsene og kommer fram der det ellers kan være vanskelig til fots. Under snøsmeltingen og i nedbørsrike perioder kan det være stor vannføring i elva med skummende fosser og stryk i den nederste delen (ikke farbar).

Røssvatnet har mange fine strender som innbyr til utflukter og båtliv. Selv om badetemperaturen ikke er den høyeste, går det an for de mest barske å teste svømmeferdighetene på godværsdager. Båt m/ påhengsmotor eller kano kan leies.

Det er Statskog som er grunneier og selger fiskekort. Kortene gjelder for et større område. Røssvatnet er regulert, og fisken fås derfor helst på garn. Det er begrensninger på antall garn. Fiskefangsten består vanligvis av ca 10% ørret og 90 % røye i størrelsen 200 - 400 g. Kvaliteten på røya er meget bra, selv om den ikke er så storvokst.

Fra svenskegrensen i øst kommer Storelva. Den slynger seg gjennom et flatt og rolig parti (Stillelva) omkranset av gress- og skogbevokste flater - et område ideelt for kanopadling og camping. Sør for Storelva, ca 2.5 km fra bilveien, er det en mange hundre år gammel fredet furu. Dette er et populært mål for utflukter - også blant lokalbefolkningen. Stien videre østover gjennom Tängvassdalen til Rönes og veien videre til Hemavan er en gammel ferdelsvei - den eneste forbindelsen mellom Nord-Helgeland og Västerbotten uten fjellovergang.

Terrenget rundt Nord-Røssvatnet er varierende og gir utallige turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell- og tindebestigning - med toppturer og brevandring for de erfarne.

Stedet er også en naturlig stopp for de som vandrer Norge på langs og følger "Nordlandsruta". På nord- og vestsiden av Okstindene har Hemnes turistforening flere hytter av god standard, og et sammenhengende løypenett går rundt fjellmassivet.

Lokalt har vi merket en lett løype som en rundtur fra Stekvasselv via Stekvassdalen over Aksla til Hulbekktjønna med retur på østsiden av Aksla med utsikt over Spjeltfjelldalen og grensefjellene mot Sverige.

Om høsten er det flotte jaktterrenget populært blant småviltjegere, og noen av dem er langveisfarende som gjerne kommer tilbake år etter år. Da er det også bær- og sopptid med et rikt utvalg i en frodig og gavmild natur.